Mydło Marchewkowe z proszkiem kakao-ZRÓB TO SAM

Robimy mydełko na bazie soku marchewkowego, które ładnie wygląda, działa nawilżająco i fajnie się pieni :) Jak zrobić dowiesz się poniżej, zapraszam na POST! :)

Uwaga! Jeżeli pierwszy raz robisz mydełko koniecznie przeczytaj podstawy TUTAJ.




W celu stworzenia własnego mydła musisz poświęć ok 1,5-2h, aby na spokojnie przygotować wszystko, łącznie z posprzątaniem. Pamiętaj, że pracujesz ze żrącą substancją jaką jest wodorotlenek sodu tzw. soda kaustyczna najlepiej, aby małe dzieci (również zwierzątka psy, koty) nie kręciły się w pomieszczeniu, w którym wykonujesz mydło.

Do zrobienia mydła potrzebować będziesz:
Niezbędne akcesoria:
  • trzy garnki ze stali nie rdzewnej na tłuszcze płynne, twarde i na wrzątek do kąpieli wodnej,
  • szpatułki silikonowe-2szt KLIK
  • wagę kuchenną, KLIK
  • rękawice ochronne,
  • google ochronne,
  • blender,
  • termometr, KLIK
  • forma silikonowa lub drewnianą (zabezpieczona papierem do pieczenia). KLIK
  • odzież roboczą (najlepiej fartuch).
  • 3 plastikowe pojemniczki z dzióbkiem, z miarką najlepiej 1000ml. (na wodę destylowaną, wodorotlenek sodu, do odważania olejów i maseł). KLIK

Receptura:

  • 500g oliwa pomace, TUTAJ 
  • 200g olej rzepakowy, TUTAJ
  • 100g olej ryżowy, TUTAJ
  • 100g masło shea rafinowane, TUTAJ
  • 150g olej kokosowy, TUTAJ
  • 50g olej rycynowy, TUTAJ
  • sok marchewkowy świeżo wyciśnięty-250g, TUTAJ
  • NaOH cz.d.a-130g, TUTAJ
  • 31g olejku eterycznego-opcjonalnie TUTAJ
  • foremka silikonowa, TUTAJ
    Poziom przetłuszczenia 7%


    Przygotowanie:
    Mydełko marchewkowe wykonujemy na bazie wcześniej przygotowanego soku  marchewkowego,  wyciskanego w sokowirówce.
    • Przed robieniem mydła załóż okulary ochronne!
    • Twarde tłuszcze rozpuszczamy w garnku w kąpieli wodnej,
    • Tłuszcze w postaci płynnej wlewamy do oddzielnego garnka,
    • Przygotowujemy roztwór zasady. Do dwóch oddzielnych pojemniczków PP przygotowujemy sok marchewkowy i wodorotlenek sodu, następnie  małymi porcjami dodajemy wodorotlenek sodu do pojemniczka z sokiem, dokładnie mieszając. Tą czynność robię na balkonie, w okularach ochronnych, dodatkowo zawsze pojemnik kieruj od siebie, aby  nie wdychać żrących oparów. Ług pozostaw do schłodzenia do ok. 40C. Można przyspieszyć schładzania ługu wkładając pojemnik do garnuszka z lodem, zimną wodą, a zimą do śniegu :).
    • Gdy rozpuszczą się oleje stałe przelej je do garnuszka z olejami płynnymi (nie odwrotnie ciepłe tłuszcze lepiej wlewa się niż zimne). Oleje wlewaj powoli na szpatułkę silikonową, następnie dokładnie wymieszaj (lejąc bezpośrednio do garnka powstanie dużo pęcherzyków powietrza co potem źle wygląda w mydle) .
    • Gdy ług i tłuszcze ostygną wlewaj ług na szpatułkę silikonową, do garnka z tłuszczami, aby nie powstały pęcherzyki powietrza w mydle.
    • Następnie wkładamy końcówkę blendera i mieszamy tłuszcze do powstania leistego budyniu ok 2 minuty, powstaje reakcja zmydlana, mieszamy tak  aby został delikatny ślad  na mydle  ( najlepiej zobrazuje to printscreen z tego filmiku 7:00 minuta TUTAJ)   Gdy mydło jest jeszcze leiste, niezbyt gęste możemy dodać olejki eteryczne.
    • ok. 1/3 mydła przeznaczamy na zabarwienie proszkiem kakao.

    • Olejki eteryczne dodajemy to tuż przed wylaniem masy mydlanej do formy, olejki mogą, ale nie muszą zagęścić masę. Po wlaniu olejków eterycznych dokładnie wymieszaj mydlany budyń. Z mojego doświadczenia, cytrusowe olejki nawet lekko rozrzedzają masę mydlaną, natomiast pozostałe powodują zagęszczanie masy mydlanej.
    • Następnie wlewamy mydło do formy (Printscreen z filmiku TUTAJ).
    • W celu otrzymania wzorku ze zdjęcia, układamy formę pod kątem i wlewamy naprzemiennie masę marchewkową i masę mydlaną zabarwioną kakao.
     
    • Po wlaniu mydła, delikatnie stukamy w formę, aby uciekły pęcherzyki powietrza, mydło wkładamy do lodówki na 24h.
    • Po ok 24h gdy mydło jest twarde możemy je pokroić, jednak jak czujemy, że jeszcze jest miękkie, najlepiej dać jeszcze kilka- kilkanaście godzin. Czasami mydełko jest twarde jak skała po kilkunastu godzinach, a czasami musi poleżeć 48h. Wszystko zależy od tłuszczów użytych w mydle, składników i olejków eterycznych.
    • Mydło pokrojone pozostawiamy w ciemnym, ale przewiewnym miejscu i po ok. 4 tygodniach najlepiej dać więcej czasu 6 tygodni mydło jest gotowe do użytku. Im dłużej mydło leżakuje tym lepiej, jest delikatniejsze dla naszej skóry, a także lepiej się pieni  :).


    Komentarze

    1. A jak widzisz ten temat - http://prokadra.pl/
      Te szkolenia są obowiązkowe w przypadku salonów? Wydaje mi się, że tak.

      OdpowiedzUsuń

    Prześlij komentarz