Robimy mydełko nagietkowe! Mydełko na bazie maceratu z nagietka ma działanie nawilżające, łagodzące jest idealne do każdego rodzaju cery zwłaszcza podrażnionej, delikatnej i wrażliwej. Chcesz dowiedzieć się jak zrobić mydełko nagietkowe zapraszam na post :).
Uwaga! Jeżeli pierwszy raz robisz mydełko koniecznie przeczytaj podstawy TUTAJ.
Uwaga! Jeżeli pierwszy raz robisz mydełko koniecznie przeczytaj podstawy TUTAJ.
W celu stworzenia własnego mydełka musisz poświęć trochę czasu ok 1,5-2h, aby na spokojnie przygotować wszystko, łącznie z posprzątaniem. Pamiętaj, że pracujesz ze żrącą substancją jaką jest wodorotlenek sodu tzw. soda kaustyczna najlepiej, aby małe dzieci (również zwierzątka psy, koty) nie kręciły się w pomieszczeniu, w którym wykonujesz mydło.
Do zrobienia mydła potrzebować będziesz:
Niezbędne akcesoria:
- trzy garnki ze stali nie rdzewnej na tłuszcze płynne, twarde i na wrzątek do kąpieli wodnej,
- szpatułki silikonowe-2szt
- wagę kuchenną,
- rękawice ochronne,
- google ochronne,
- blender,
- termometr,
- forma silikonowa lub drewniana (zabezpieczona papierem do pieczenia).
- odzież roboczą (najlepiej fartuch).
- 3 plastikowe pojemniczki z dziubkiem, z miarką najlepiej 1000ml. (na wodę destylowaną, wodorotlenek sodu, do odważania olejów i maseł).
Receptura:
- 500g macerat nagietkowy na bazie oliwa pomace, TUTAJ
- 200g olej rzepakowy, TUTAJ
- 100g olej ryżowy, TUTAJ
- 100g masło shea rafinowane, TUTAJ
- 150g olej kokosowy, TUTAJ
- 50g olej rycynowy, TUTAJ
- woda destyowana-250g, TUTAJ
- NaOH cz.d.a-130g, TUTAJ
- 31g olejku eterycznego-opcjonalnie TUTAJ
- foremka silikonowa, TUTAJ
- płatki nagietka, TUTAJ
Mydełko nagietkowe wykonujemy na bazie wcześniej przygotowanego maceratu nagietkowego, płatki nagietka maceruję w oliwie pomace przez ok 3-4 tygodni. Jak wykonać macerat dokładnie dowiesz się TUTAJ
- Przed robieniem mydła załóż okulary ochronne!
- Twarde tłuszcze rozpuszczamy w garnku w kąpieli wodnej,
- Tłuszcze w postaci płynnej wlewamy do oddzielnego garnuszka,
- Przygotowujemy roztwór zasady. Do dwóch oddzielnych pojemniczków PP przygotowujemy wodę destylowaną i wodorotlenek sodu, następnie małymi porcjami dodajemy wodorotlenek sodu do pojemniczka z wodą, dokładnie mieszając. Tą czynność robię na balkonie, w okularach ochronnych, dodatkowo zawsze pojemnik kieruj od siebie, aby nie wdychać żrących oparów. Ług pozostaw do schłodzenia do ok. 40C. Można przyspieszyć schładzania ługu wkładają pojemnik do garnuszka z lodem, zimną wodą, a zimą do śniegu :).
- Gdy rozpuszczą się oleje stałe przelej je do garnuszka z olejami płynnymi (nie odwrotnie ciepłe tłuszcze lepiej wlewa się niż zimne). Oleje wlewaj powoli na szpatułkę silikonową, następnie dokładnie wymieszaj (lejąc bezpośrednio do garnka powstanie dużo pęcherzyków powietrza) i dodaj płatki nagietka, możesz je pokroić na mniejsze kawałki.
- Gdy ług i tłuszcze ostygną wlewaj ług na szpatułkę silikonową, do garnka z tłuszczami, aby nie powstały pęcherzyki powietrza w mydle.
- Następnie wkładamy końcówkę blendera i mieszamy tłuszcze do powstania leistego budyniu ok 2 minuty, powstaje reakcja zmydlana, mieszamy tak aby został delikatny ślad na mydle ( najlepiej zobrazuje to printscreen z tego filmiku 7:00 minuta TUTAJ) Gdy mydło jest jeszcze lesite, niezbyt gęste możemy dodać olejki eteryczne.
- Olejki eteryczne dodajemy to tuż przed wylaniem masy mydlanej do formy, olejki eteryczne mogą, ale nie muszą zagęścić masę. Po wlaniu olejków eterycznych dokładnie wymieszaj mydlany budyń. Z mojego doświadczenia, cytrusowe olejki nawet lekko rozrzedzają masę mydlaną, natomiast pozostałe powodują zagęszczanie masy.
- Następnie wlewamy masę do formy (Printscreen z filmiku TUTAJ).
- Po wlaniu masy, delikatnie stukamy w formę, aby uciekły pęcherzyki powietrza, mydło wkładamy do lodówki na 24h.
- Po ok 24h gdy mydło jest twarde możemy je pokroić, jednak jak czujemy, że jeszcze jest miękkie, najlepiej dać jeszcze kilka- kilkanaście godzin. Czasami mydełko jest twarde jak skała po kilkunastu godzinach, a czasami musi poleżeć 48h. Wszystko zależy od tłuszczów użytych w mydle, składników i olejków eterycznych.
- Mydło pokrojone pozostawiamy w ciemnym, ale przewiewnym miejscu i po ok. 4 tygodniach najlepiej dać więcej czasu 6 tygodni mydło jest gotowe do użytku. Im dłużej mydło leżakuje tym lepiej, jest delikatniejsze dla naszej skóry, a także lepiej się pieni :).
uwielbiam Nagieteka za jego wspaniałe właściwości
OdpowiedzUsuńja również :) :)
OdpowiedzUsuńcudowne przepisy
OdpowiedzUsuń