sobota, 18 lutego 2017

Masła kosmetyczne-krótki przewodnik i minI przegląd.

Kto robi balsamy, kremy i mydła na pewno natrafił na szeroką gamę maseł kosmetycznych, czasami zastanawiamy się jakie masło ma konkretne właściwości, a przede wszystkim co z niego można stworzyć jaki kosmetyk. W tym artykule chciałabym przedstawić właściwości kilku maseł kosmetycznych tych popularnych jak masło shea, czy masło kakaowe i tych znacznie mniej popularnych  m.in masła awokado, masła migdałowego. Zapraszam Was na mini przegląd.



 1. Masło shea nierafinowane Karite

Najbardziej popularne masło kosmetyczne, które występuje w balsamach, kremach , oraz jako dodatek do mydeł. Masło shea pozyskiwane jest z nasion masłosza park, masiona wielkości śliwek wydobywane są z owoców, następnie kruszone i gotowane w gorącej wodzie. W trakcie gotowania wydobywa się z nich tłuszcz, który gromadzi się na powierzchni. Po schłodzeniu otrzymuje się surowe masło shea.



Masło shea jest bogate w witaminy A i E które sprawiają że skóra po jego zastosowaniu jest gładka, dobrze nawilżona i pokryta zabezpieczającym lipidowym filmem. Ponadto Masło zawiera witaminę F która pomaga rozluźnić i rozgrzać napięte mięśnie. Substancje zawarte w maśle chronią i wzmacniają cement komórkowy warstwy rogowej skóry co poprawia jej elastyczność. Karite jest naturalnym filtrem słonecznym (jednak o niewysokim współczynniku powstrzymania promieniowania ultrafioletowego – UV). Nie powoduje alergii. Masło shea bardzo szybko się wchłania w skórę, dlatego można już  stosować bezpośrednio na ciało.



https://www.sklep.zrobswojkosmetyk.pl/



Masło shea nierafinowane ma twardszą strukturę niż np. masło awokado, oliwne, migdałowe, czy morelowe, ale miększą strukturę niż masło kakaowe i ma charakterystyczny delikatny orzechowy zapach oraz żółto-kremową barwę. Masło shea ma w miarę miękka struktura jest idealne zatem do uzyskiwania puszystej struktury balsamów, przy pomocy miksera. Część rozpuszczone masła shea z nierozpuszczonym masłem shea ubijamy i uzyskujemy puszystą strukturę. Masło Shea stosowane w jest mydłach ok 10-15% fazy tłuszczowej, nadaje twardości, ale również delikatności pianie w mydle niestety zmniejszając ją,  mydło jest bardziej kremowe i ma działanie nawilżajace. Masło polecam do niemalże każdego kosmetyku jak: balsamy, kremy, lotiony. Prostym do wykonania balsamem jest 70% masła shea i 30% oleju płynnego np. oleju jojoba albo oleju ze słodkich migdałów, który szybko się wchłania.

Masło shea nierafinowane w przeciwieństwie do shea rafinowanego ma większą ilość substancji niezmydlanych, w szczególności naturalnych polifenoli, które wykazują się szerokim spektrum aktywności biologicznej. Masło Shea nierafinowane jest twarde ponieważ, zawiera sporą ilość kwasu stearynowego, obecne w maśle pochodne kwasu cynamonowego, dzięki czemu masło nie jełczenie, jednak polecam chować masło do lodówki.



2.Masło mango

Masło Mango Pozyskiwane jest z wyniku ekstrakcji z ziaren owoców mango. Podobnie jak masło shea posiada wysoką zwartość kwasu stearynowego, który nadaje twardość. Masło nie ma zapachu, jest koloru białego a jego konsystencja jest  kaszkowata. Jest polecane do pielęgnacji ciała i do masażu. Świetnie nadaje się przy pielęgnacji skórek wokół paznokci, gdyż przyśpiesza gojenie się małych ranek i pęknięć.  Masełko topi się w kontakcie ze skóra. Znalazł zastosowanie w kosmetykach do balsamów ciała. Mozę być bezpośrednio stosowany na skórę, jak również można tworzyć balsamy na dużej wartości tego masła. Masło mango w mydłach lepiej stosować poniżej 15% ponieważ może powodować kruchość mydła.

 

Typowo zaleca się stosować w kremach i mleczkach 3 – 5%, balsamach 5 – 100%, mydłach poniżej 15%, preparatach do włosów 2 – 5%. 


3. Masło z Awokado

Masło awokado pozyskiwane ze świeżego miąższu awokado przetwarza się na masło poprzez proces hydrogenizacji. Masło jest znacznie bardzie delikatniejsze od masła shea, czy masła mango ma miękką, delikatną i kremową strukturę i szybko się topi w kontakcie ze skórą, idealnie nadaje się do wszelkiego rodzaju balsamów miękkich. Masło ma lekko żółtawy kolor nie jest komadogenne, nie zatyka ujścia mieszków włosów. Masło awokado ma dużo witaminy A i witaminy B, a więc idealnie nadaje się do kosmetyków do skóry suchej i starzejące się oraz do kremów do rąk i masełek do ust. Masło awokado dzięki zdolności do wnikania w skórę i łatwemu rozprowadzaniu stosuje się w masażach, można połączyć go  z dodatkiem oleju ze słodkich migdałów, jak również stosować jako dodatek do świec do masażu.

 

4. Masło Oliwne (oliwkowe)

Masło oliwne posiada delikatny zielonkawy kolor, masło ma działanie łagodząc, kojące, ochronnie, ponadto nawilża, wygładza, pobudza skórę do regeneracji. Polecany dla bardzo delikatnej skóry, do masażu, w maściach i w zimowych kremach do rąk. Masło jest bogate polifenole oraz witaminę E, K, F. Masło oliwne to delikatny filtr UV.



Masło zawiera bardzo dużo witaminy F, która wzmacnia i regeneruje naskórek, chroniąc przed utratą wody, zaś witamina K, która występuje w tym maśle przyspiesza gojenie się skóry--> warto zatem wykorzystać te masło np. do robienia wszelkiego rodzaju maści leczniczych.  Masło ze względu na swoją bardzo dużo delikatność znalazło zastosowanie w pielęgnacji skóry alergicznej, delikatnej i wrażliwej. Śmiało z masła można zrobić zimowy krem do rąk, który będzie zapobiegać suchości skóry.

Dodane do masła oliwnego masło z mango (10 %) ma za zadanie wspomóc działanie masła oliwnego. Masło z mango pomaga przywrócić równowagę lipidową, stymuluje syntezę kolagenu, działa przeciwzapalnie, a także poprawia mikrokrążenie. Zawiera naturalne przeciwutleniacze i witaminy A,C oraz E.

https://www.sklep.zrobswojkosmetyk.pl/


 5. Masło migdałowe

Masło migdałowe Otrzymuje się w wyniku tłoczenia na zimno oleju ze słodkich migdałów, dlatego zachowuje wiele składników jak olej ze słodkich migdałów czyli witaminy A, B i E, kwasy tłuszczowe. Kolor jest delikatny kremowo-biały, może być troszkę grudkowaty. Ma kremową delikatną konsystencję. Nie posiada zapachu.

Masło migdałowe: nawilża i przywraca skórze elastyczność, odżywiają i pielęgnują skórę.Polecany jest przede wszystkim do preparatów do skóry wrażliwej, delikatnej, skłonnej do podrażnień. Masło bardzo łatwo się rozprowadza, dlatego poleca się go masażu, stosuje się go również jako nośnik  substancji leczniczych w różnych  specjalistycznych preparatach. Polecany jest jako krem ochronny, preparat do pielęgnacji delikatnej skóry dziecka.
 Kremy, lotiony: 3 – 20%, balsamy, masła: 3 – 100%, Mydło: 5 – 20%





6. Masło morelowe

Masło morelowe uzyskiwane w wyniku rafinacji z czystego oleju z pestek moreli, ma delikatną strukturę przypominająca w strukturze masło awokado. Odżywia, nawilża i pielęgnuje skórę. Polecany do do tworzenia balsamów, lotionów, własnej roboty kremów.






7. Masło kakaowe nierafinowane


Masło kakaowe, które osobiście uwielbiam, nierafinowane ma niesamowity zapach, pozyskiwane jest z nasion kakaowca.Masło stosuje się do utwardzania balsamów, maści, jak również do otrzymywania pomadek. 



Masło kakaowe często stosowane jest w maściach, masło zawiera witamine E, polifenole, które mają działanie antyoksydacyjne, ale również hamują procesy zapalne. Masło sprawia, że skóra jest bardziej elastyczna, wzmacnia procesy odnowy i regeneracji skóry. Masło kakaowe zmniejsza blizny, rozstępy, trądzik i problemy skórne. Do mydła dodaje się do maks 10%, zbyt duża zawartość masła spowoduje pękanie mydła.




Masła kosmetyczne zakupicie TUTAJ 

https://www.sklep.zrobswojkosmetyk.pl/

Share this post
  • Share to Facebook
  • Share to Twitter
  • Share to Google+
  • Share to Stumble Upon
  • Share to Evernote
  • Share to Blogger
  • Share to Email
  • Share to Yahoo Messenger
  • More...

3 komentarze

  1. Dziękuje, bardzo przydatne zestawienie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dzięki :), ja dzisiaj mam pomysł na kosmetyk z masłem awokado :)

      Usuń

:) :-) :)) =)) :( :-( :(( :d :-d @-) :p :o :>) (o) [-( :-? (p) :-s (m) 8-) :-t :-b b-( :-# =p~ :-$ (b) (f) x-) (k) (h) (c) cheer

 
Posts RSSComments RSSBack to top
© 2011 Zrób Swój Kosmetyk ∙ Designed by BlogThietKe
Released under Creative Commons 3.0 CC BY-NC 3.0