Tworząc krem do cery suchej i podrażnionej kierowałam się właściwościami olejków, które mogą dostarczyć skórze jak najwięcej składników odżywczych, a zwłaszcza niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych i witamin, których brak przyczynia się do przesuszenia skóry.
Poznajcie zatem bogactwo olejków o cudownych działaniach przeznaczonych do cery suchej a mianowicie: olej z nasion truskawki, olej z kiełków pszenicy i olej z nasion wiesiołka, które zastosowałam w kremie do cery suchej. Zapraszam na post.
W kremie zastosowałam
Olej z kiełków pszenicy bogaty w proteiny, kwasy tłuszczowe oraz dużą zawartość witamin A, B, D i E (naturalny antyutleniacz). Działa nie tylko na powierzchni skóry, ale łatwo przenika do naskórka. Jednak jeżeli ktoś z Was jest uczulony na pszenicę, polecam np. olej z avocado
Olej z nasion truskawki nierafinowany
Tłoczony na zimno olej z pestek truskawek jest bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe (ok. 80%) łącznie z omega-3-6-9 oraz witaminy E i F. i zawiera ok 50% kwasu linolowego. Olej zmniejsza transpidermaną utratę wody. Olej z nasion truskawki nawilża, regeneruje skórę i pozostawia gładką w dotyku.
Olej z wiesiołka nierafinowany
Olej jojoba nierafinowany
Lanolina to świetny emulgator do tworzenia emulsji W/O (woda w oleju). Ponadto Lanolina ma właściwości natłuszczające, wygładzające, zmiękczające naskórek.
Tłoczony na zimno olej z pestek truskawek jest bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe (ok. 80%) łącznie z omega-3-6-9 oraz witaminy E i F. i zawiera ok 50% kwasu linolowego. Olej zmniejsza transpidermaną utratę wody. Olej z nasion truskawki nawilża, regeneruje skórę i pozostawia gładką w dotyku.
Olej z wiesiołka nierafinowany
Olej z wiesiołka to jeden z najcenniejszych olejów kosmetycznych o wysokiej zawartości czynnych NNKT, czyli kwasu alfa-linolowego (70-79%) i gamma-linolenowego (9,5-12%). Niedobór w/w niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowy odpowiada za zbyt wczesne pojawienie się zmarszczek, podrażnienia, łuszczenie się naskórka, powstawanie trądziku i zaskórników.
Kolejne składniki jakie zastosowałam w kremie mają świetne działanie natłuszczające i nawilżające, których uniwersalne właściwości sprawiły, że można stosować je w przeróżnych kosmetykach do każdego rodzaju cery.
Olej charakteryzuje się długą datą przydatności, gdyż jest odporny na jełczenie i wysokie temperatury. Jego cennym składnikiem jest palmitynian cetylu -odżywiający i natłuszczający kwas tłuszczowy), skwalen (chroni przed utratą wody), lecz również fitosterole (naturalne przeciwutleniacze) oraz witaminy E i F. Budowa chemiczna olejku jojoba przypomina budowę sebum, czyli łoju wydzielanego przez ludzką skórę. Dzięki wysokiej zgodności ze skórą bardzo łatwo i głęboko się wchłania, dlatego można go stosować do każdego rodzaju cery.
Lanolina to świetny emulgator do tworzenia emulsji W/O (woda w oleju). Ponadto Lanolina ma właściwości natłuszczające, wygładzające, zmiękczające naskórek.
Shea jest bogate w witaminy A i E które sprawiają że skóra po jego zastosowaniu jest gładka, dobrze nawilżona i pokryta zabezpieczającym lipidowym filmem, poprawia elastyczność. Ponadto zawiera ono witaminę F która pomaga rozluźnić i rozgrzać napięte mięśnie. Karite jest naturalnym filtrem słonecznym jednak o niewysokim współczynniku powstrzymania promieniowania ultrafioletowego – UV.
Wosk pszczeli
D-pantenol stosowany zewnętrznie działa na skórę pielęgnująco -przyspiesza podział komórkowy komórek skóry, działa łagodząco na podrażnioną i zaczerwienioną skórę, Krem zawierający w swym składzie D-pantenol łatwiej się rozprowadza.
NMF Naturalny Czynnik Nawilżający ma silne właściwości nawilżające i odżywiające skórę. Przywraca skórze jędrność, gładkość i zdrowy wygląd.
.
Kwas hialaronowy jest naturalnym składnikiem wszystkich tkanek organizmu człowieka. W skórze stanowi ona nawet 50 % objętości. Odpowiada on za zdolność wiązania przez skórę wody, a co za tym idzie jej jędrność, sprężystość.
-olej z nasion truskawki 10g, KLIK
-alkohol cetylowy 1g, KLIK
Faza B
-hydrolat miętowy 30g, KLIK
-gliceryna 5g, KLIK
-d-panteno 3g, KLIK
-Kwas hialuronowy 3g, KLIK
Faza C
-Konserwant 2 kropelki, KLIK
-Witamina E-2 kropelki KLIK
-NMF-2 kropelki, KLIK
Wykonanie
Fazę A podgrzałam w topielniku nad garnuszkiem z wrzącą wodą, w tym samym czasie w drugim topielniku podgrzewałam substancje z fazy wodnej na drugim garnuszku, gdy składniki miały ok 60C, powoli wlałam faze tłuszczową do fazy wodnej cały czas mieszając, (najlepiej przy pomocy blendera) w ten sposób otrzymałam krem. Po ostygnięciu kremu dodałam składniki z Fazy C . Krem jest trwały z konserwantem i można trzymać ok 2 miesięcy w temperaturze pokojowe.
Komentarze
Prześlij komentarz