Zrób Swój Krem do cery bardzo suchej i zniszczonej z Olejem z nasion truskawki i Olejem z wiesiołka

Tworząc krem do cery suchej i podrażnionej kierowałam się  właściwościami olejków, które mogą dostarczyć skórze jak najwięcej składników odżywczych, a zwłaszcza niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych i witamin, których brak przyczynia się do przesuszenia skóry. 
   Poznajcie zatem bogactwo olejków o cudownych działaniach przeznaczonych do cery suchej a mianowicie: olej z nasion truskawki, olej z kiełków pszenicy i olej z  nasion wiesiołka, które zastosowałam w kremie do cery suchej. Zapraszam na post.



W kremie zastosowałam


Olej z kiełków pszenicy bogaty w proteiny, kwasy tłuszczowe oraz dużą zawartość witamin A, B, D i E (naturalny antyutleniacz). Działa nie tylko na powierzchni skóry, ale łatwo przenika do naskórka. Jednak jeżeli ktoś z Was jest uczulony na pszenicę, polecam np. olej z avocado

Olej z nasion truskawki nierafinowany
Tłoczony na zimno olej z pestek truskawek jest bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe (ok. 80%) łącznie z omega-3-6-9 oraz witaminy E i F. i zawiera ok 50% kwasu linolowego. Olej zmniejsza transpidermaną utratę wody. Olej z nasion truskawki nawilża, regeneruje skórę i pozostawia gładką w dotyku.

Olej z wiesiołka nierafinowany
Olej z wiesiołka to jeden z najcenniejszych olejów kosmetycznych o wysokiej zawartości czynnych NNKT, czyli kwasu alfa-linolowego (70-79%) i gamma-linolenowego (9,5-12%).  Niedobór w/w niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowy odpowiada za zbyt wczesne pojawienie się zmarszczek, podrażnienia, łuszczenie się naskórka, powstawanie trądziku i zaskórników.

Kolejne składniki jakie zastosowałam w kremie mają świetne działanie natłuszczające i nawilżające,  których uniwersalne właściwości sprawiły, że można stosować je w przeróżnych kosmetykach do każdego rodzaju cery.

Olej jojoba nierafinowany
 Olej charakteryzuje się długą datą przydatności, gdyż jest odporny na jełczenie i wysokie temperatury. Jego cennym składnikiem jest palmitynian cetylu -odżywiający i natłuszczający kwas tłuszczowy), skwalen (chroni przed utratą wody), lecz również fitosterole (naturalne przeciwutleniacze) oraz witaminy E i F. Budowa chemiczna olejku jojoba przypomina budowę sebum, czyli łoju wydzielanego przez ludzką skórę. Dzięki wysokiej zgodności ze skórą bardzo łatwo i głęboko się wchłania, dlatego można go stosować do każdego rodzaju cery.

Lanolina to świetny emulgator do tworzenia emulsji  W/O (woda w oleju). Ponadto Lanolina  ma właściwości natłuszczające, wygładzające, zmiękczające naskórek.

Shea jest bogate w witaminy A i E które sprawiają że skóra po jego zastosowaniu jest gładka, dobrze nawilżona i pokryta zabezpieczającym lipidowym filmem, poprawia elastyczność. Ponadto zawiera ono witaminę F która pomaga rozluźnić i rozgrzać napięte mięśnie.  Karite jest naturalnym filtrem słonecznym jednak o niewysokim współczynniku powstrzymania promieniowania ultrafioletowego – UV.

Wosk pszczeli
uelastycznia i zmiękcza cerę,  ma  również działanie emulgujące w kremie.

Hydrolat z mięty pieprzowej
Hydrolat z mięty pieprzowej wykazuje właściwości odświeżające, pobudzające oraz tonizujące. Łagodzi podrażnienia, działa antybakteryjnie oraz odkażająco, przyspiesza gojenie się ran. Przywraca odpowiedni odczyn skóry oraz posiada właściwości rozjaśniające.  Idealny do pielęgnacji oraz odświeżania w ciągu dnia każdego rodzaju skóry. Wzmacnia warstwę lipidową i delikatnie ochładza.

D-pantenol stosowany zewnętrznie działa na skórę pielęgnująco -przyspiesza podział komórkowy komórek skóry, działa łagodząco na podrażnioną i zaczerwienioną skórę, Krem zawierający w swym składzie D-pantenol łatwiej się rozprowadza. 

NMF Naturalny Czynnik Nawilżający ma silne właściwości nawilżające i odżywiające skórę. Przywraca skórze jędrność, gładkość i zdrowy wygląd.
.
Kwas hialaronowy jest naturalnym składnikiem wszystkich tkanek organizmu człowieka. W skórze stanowi ona nawet 50 % objętości. Odpowiada on za zdolność wiązania przez skórę wody, a co za tym idzie jej jędrność, sprężystość.

Faza A 
-Lanolina 10g, KLIK
-wosk pszczeli żółty 4g, KLIK
-masło shea nierafinowane 6g, KLIK
-olej jojoba 20g, KLIK
-olej z nasion truskawki 10g, KLIK
-alkohol cetylowy 1g, KLIK

Faza B
-hydrolat miętowy 30g, KLIK
-gliceryna 5g, KLIK
-d-panteno 3g, KLIK
-Kwas hialuronowy 3g, KLIK


Faza C
-Olej z wiesiołka 5g, KLIK
-Olej z  kiełków pszenicy 5g, KLIK
-Konserwant 2 kropelki, KLIK
-Witamina E-2 kropelki KLIK
-NMF-2 kropelki, KLIK

Wykonanie
Fazę A podgrzałam w topielniku nad garnuszkiem z wrzącą wodą, w tym samym czasie w drugim topielniku  podgrzewałam substancje z fazy wodnej na  drugim garnuszku, gdy składniki miały ok 60C, powoli wlałam faze tłuszczową do fazy wodnej cały czas mieszając, (najlepiej przy pomocy blendera)  w ten sposób otrzymałam krem. Po ostygnięciu kremu dodałam składniki z Fazy C . Krem jest trwały z konserwantem i można trzymać ok 2 miesięcy w temperaturze pokojowe.



Komentarze