piątek, 5 czerwca 2015

Macerat olejowy z bzu lilaka i stokrotki



Bez Lilak potocznie zwany bzem to oczywiście nie to samo co bez czarny i takie nazewnictwo może niejednego laika wprowadzić w błąd, więc ja zdecydowanie wolę używać nazwy LILAK. Nazwę można pomylić i przyporządkować innej roślinie ale nie ma chyba osoby, która nie rozpoznałaby zapachu Lilaka – mocny, słodkawy – jak dla mnie przecudowny. Najchętniej zatrzymałabym ten zapach na dłużej i oczywiście tak można np. wykonując sobie w domowych warunkach perfumy starą metodą – enfleurage – ale o tym może innym razem, ponieważ w tym poście skupiamy się na wykonaniu oraz zastosowaniu olejowego wyciągu z tych cudownych kwiatów.



Macerat olejowy z kwiatów Lilaka wykonujemy według standardowego schematu opisanego już w poprzednim poście o maceratach TUTAJ . Jednak w skrócie przypomnę jak to zrobić na konkretnym przykładzie.


Zbieramy sobie w pogodny, ciepły dzień przecudownie pachnące wielkie „kiście” kwiatów Lilaka, oskubujemy je w domu do wyparzonego słoika, zalewamy olejem np. słonecznikowym, zakręcamy i stawiamy w ciepełku np. na parapecie. Można owinąć ręcznikiem lub ściereczka i postawić na słońcu jednak nie narażajmy naszego maceratu na bezpośrednie działanie słońca, ponieważ promienie UV niekorzystnie wpływają na związki czynne, które chcemy wydobyć z naszego surowca. Po około 2-3 tygodniach nasz macerat jest gotowy. Jest tez wersja dla niecierpliwych opisana dokładnie w w/w linku. Teraz najważniejsza sprawa do czego taki macerat wykorzystać? Ano do różnych kremów jako część fazy olejowej, do maści szczególnie przy cerach łojotokowych, trądzikowych, problematycznych, z przebarwieniami i mało elastycznych.

Stokrotka – słodka, niepozorna i bardzo wdzięczna. Kwiatek, który każda z nas zna od dzieciństwa, bo przecież kto z nas nie robił stokrotkowych bukiecików? No kto? A już piosenkę „Gdzie strumyk płynie z wolna…” zna chyba każdy. Jednak czy każdy zdaje sobie sprawę ile mocy zamkniętej jest w tym małym kwiatuszku?

 

Macerat olejowy ze stokrotki przygotowujemy bardzo podobnie jak z Lilaka czyli zbieramy same kwiatki do wyparzonego słoika, zalewamy olejem np. słonecznikowym, stawiamy na słonecznym parapecie jednak nie bezpośrednio na słońcu – chodzi o ciepło a nie promienie UV. Teraz wystarczy cierpliwie poczekać a potem już tylko wykorzystać nasz macerat do stworzenia np. leczniczej maści na obrzęki, otarcia, drobne skaleczenia i ukąszenia owadów lub stworzyć krem stokrotkowy dla cery trądzikowej taki jak TUTAJ

W związku z tym, że stokrotka i lilak maja podobne przeznaczenie tzn. są idealne dla cery trądzikowej to możemy w jednym kremie połączyć oba wyciągi olejowe aby wzmocnić działanie przeciwtrądzikowe i antyseptyczne. Nie ma na co czekać tylko wyruszać na lilakowo -stokrotkowe łowy. Powodzenia.

Autor tekstu i zdjęć: Emilia Wysocka-Stankiewicz „Ziołowe Uroczysko”

Share this post
  • Share to Facebook
  • Share to Twitter
  • Share to Google+
  • Share to Stumble Upon
  • Share to Evernote
  • Share to Blogger
  • Share to Email
  • Share to Yahoo Messenger
  • More...

9 komentarze

  1. Bardzo ciekawe, tez zawsze mylilam te nazwy:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do nie dawna mi tez to sie zdarzało, ale czlowiek uczy sie cale życie :)

      Usuń
  2. Jak to wszystko zachęcająco wygląda... :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nic, tylko zrobić czystkę w ogródku ;)
    P.S. Link do maści/kremu nie działa.

    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

:) :-) :)) =)) :( :-( :(( :d :-d @-) :p :o :>) (o) [-( :-? (p) :-s (m) 8-) :-t :-b b-( :-# =p~ :-$ (b) (f) x-) (k) (h) (c) cheer

 
Posts RSSComments RSSBack to top
© 2011 Zrób Swój Kosmetyk ∙ Designed by BlogThietKe
Released under Creative Commons 3.0 CC BY-NC 3.0