Wybierz Swój Olejek czyli przegląd 12 olejków kosmetycznych do ciała i twarzy.

Zapraszam Was na post o zastosowaniu  12 olejków kosmetycznych , dowiecie jakie właściwości posiadają konkretnie wybrane przez mnie olejki, dlaczego polecany jest właśnie do konkretnego rodzaju cery, jakie składniki aktywne znajdują się w konkretnym olejku oraz kilka ciekawostek i preparatów jakie można sporządzić z konkretnego rodzaju olejku.





1.Olej z pestek moreli tłoczony na zimno, KLIK

INCI: Prunus Armeniaca (Apricot) Kernel Oil

Olej z pestek Moreli jest tłoczony na zimno z nasion moreli zwyczajnej. Ma delikatny, lekko migdałowy smak i jasnożółty kolor.



Skład:
Olej ten jest bogatym źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin młodości (A oraz E) i składników mineralnych. Jednak kluczowa jest w nim obecność witaminy B17 (amigdaliny lub letrilu).
 -kwas oleinowy,
- kwas linolowy,
- kwas palmitynowy,
- witaminy A, B, E,
- składniki mineralne.


Zastosowanie:
Olej z pestek moreli to powszechnie ceniony naturalny i uniwersalny kosmetyk, który może być stosowany do każdego rodzaju skóry. Dobrze się wchłania i nie pozostawia tłustej warstwy na skórze. Może być dodawany do innych kosmetyków, wzmacniając ich działanie. Działa nawilżająco
Stosowany w:
  • w masażu-poprawia napięcie skóry
  • do kąpieli dla niemowląt,
  • do cery mieszanej i trądzikowej
  • do cery suchej, popękanej, spierzchniętej,
  • cera normalna,
Podobny pod względem składu do oleju ze słodkich migdałów i z pestek moreli.


2.Olej arganowy tłoczony na zimno, KLIK

 INCI Argania Spinosa Kernel Oil

Olej arganowy zawiera przeciwutleniacze, w tym karotenoidy i witaminę E, dlatego głównym przeznaczeniem tego oleju jest przede wszystkim  pielęgnacji skóry dojrzałej, lecz również podrażnionej i zniszczonej. Olej arganowy dobrze sprawdzi się u kobiet ze skórą suchą, wrażliwą, skłonną do podrażnień. Stosować go mogą też osoby z cerą tłustą lub trądzikową. Wielką zaletą olejku jest szybkie wchłanianie bez pozostawiania tłustego filmu na skórze. Olej nie powoduje  podrażnień, nie powoduje alergii, nie jest toksyczny.





Zastosowanie:
  • w maseczkach pielęgnacyjnych do włosów suchych i zniszczonych,
  • dodatek do gotowych kremów i mleczek,
  • składnik olejków do masażu,
  • Składnik fazy olejowe własnoręcznie robionych kremów, mleczek, pomadek do ust, maseł
  • do 95% z innymi olejami na skórę,
  • w pielęgnacji kruchych i łamliwych paznokci
  • pielęgnacja skóry dojrzałej,
  • pielęgnacja skór podrażnionej i zniszczonej, suchej
  • Pielęgnacja cery wrażliwej skłonnej do podrażnień
  • pielęgnacja cery tłustej i trądzikowej
Przykłady zastosowań:
Do twarzy: Używać codziennie wieczorem na oczyszczoną skórę twarzy. Należy nanieść kilka kropel olejku na twarz i szyję, lekko masując - po kilku minutach olej zostanie wchłonięty pozostawiając skórę delikatną i gładką w dotyku. Olejek arganowy można też dodawać do kremu lub balsamu - wzbogacając w ten sposób właściwości używanego przez nas kosmetyku. Do ciała: Po kąpieli nanieść na lekko mokrą skórę, a następnie wmasować - nie wycierać - przed założeniem ubrania odczekać kilka minut na wchłonięcie się olejku.
Do włosów: Kolejnym zastosowaniem olejku arganowego jest stosowanie go jako maseczki na włosy. Należy olejek wcierać we włosy i skórę głowy, a następnie zawinąć ręcznikiem i odczekać ok. 30 minut. Po upływie tego czasu włosy należy umyć szamponem. Do paznokci: Codziennie wcierać w paznokcie i pozostawić do wyschnięcia na ok. 30 minut. Do opalania: Przed opalaniem należy nanieść olejek na skórę wcierając okrężnymi ruchami. Olejek arganowy można także stosować na zaczerwienioną skórę poddaną nadmiernemu opalaniu.
Przechowywanie:
Olej przechowywać w chłodnym, ciemnym miejscu.

https://www.sklep.zrobswojkosmetyk.pl/

3.Olej z czarnuszki tłoczony na zimno, KLIK

 INCI: Nigella Sativa (Black Seed) Seed Oil

Olej określany mianem „złota faraonów”. Jego zastosowanie jest tak szerokie, że nie może go zabraknąć w żadnym domu. Czarnuszka (zwana też czarnym kminkiem) posiada w swoim składzie ponad 100 aktywnych biologicznie związków, co sprawia, że jest niezwykle skuteczna i działa zbawiennie na nasz organizm.






Skład:
Zdecydowana większość składu to niebywale ważne nienasycone kwasy tłuszczowe (omega 6,9 i 3), ale również: witamina E (witamina „młodości”), B7 (biotyna), A (karotenoidy), sterole i mikroelementy. Niemniej jednak najważniejszym związkiem jest tymochinon- związkiem przeciwgrzybiczny.

  • 28% nasyconych kwasów tłuszczowych,
  • 53% kwasu linolowego,
  • 25% kwasu olejowego,
  • 4% kwasu alfa-linolenowego,
  • 5-1,5% olejku eterycznego,
  • naturalne tokoferole.
Zastosowanie:
  • poprawia wygląd włosów i paznokci,
  • w pielęgnacji cery alergicznej,
  • w pielęgnacji cery trądzikowej, z egzemą, w zapalenia skórny, grzybicy,
  • stosowany w chorobach skóry o podłożu autoimmunologicznym.
  • stosowanie w maseczkach do twarzy.
  • stosowany w aromaterapii przy przeziębieniu, kaszlu i zapaleniu oskrzeli.
  • Stosowany wewnętrznie: Olej ma bardzo silne właściwości przeciwzapalne, immunostymulujące i antyoksydacyjne (wymiata wolne rodniki). Działa przeciwbólowo, przeciwbakteryjnie, przeciwgrzybicznie, przeciwwirusowo. Jest skutecznym środkiem przeciwpasożytniczym.
Postać
Jasno brązowy olej otrzymywany z tłoczenia nasion. Lekko gorzkawy w smaku, o korzennym charakterystycznym zapachu. Jest olejem nie odpornym na ciepło. Nie podgrzewać

Przechowywanie
Po otwarciu zalecamy przechowywanie oleju w lodówce.


Koncentracja w produkcie kosmetycznym Do 95%, zalecamy zmieszać olej z innymi olejami.

Przykłady kosmetyków z olejem z czarnuszki: TUTAJ


4.Olej z kiełków pszenicy rafinowany, KLIK

Triticum Vulgare (Wheat) Germ Oil

Olej z kiełków pszenicy działa przeciwzapalnie, uelastycznia skórę, łagodzi wszelkie podrażnienia i doskonale ją nawilża, dzięki czemu skóra jest miękka i gładka. Przenika również do naskórka oprócz zewnętrznej powierzchni skóry. Jest wręcz idealnym preparatem do stosowania na skórę łuszczącą się i wysuszoną.Ponadto wygładza powierzchnię włosów, odtwarza naturalną osłonkę i regeneruje ich wnętrze. Olej z kiełków pszenicy chroni również przed utratą wody i promieniowaniem UV. Jest olejem dość tłustym więc zalecamy mieszać go z olejem migdałowym, frakcjonowanym olejem kokosowym albo jojobą. W mieszaninie z olejem jojoba tworzy doskonałą mieszaninę uelastyczniającą zwiotczałą skórę albo zapobiegającą np. rozstępom.  Z pośród olei roślinnych cechuje się największą zawartością witaminy E.
Działanie:
  • regeneracja włosów
  • ochrona przed czynnikami zewnętrznymi
  • nawilżenie dla skóry przesuszonej
Skład:
Olej z kiełków pszenicy zawiera w sobie kwas linolowy(44%), oleinowy(28%), karoteny, witaminy A, C, D i B, błonnik, enzymy, fosfolipidy, fitoestrogeny, składniki mineralne i otrzymuje się go z kiełków pszenicy
Postać:
żółty kolor
Zastosowanie:
  • w masażach
  • w pielęgnacji cery suchej i dojrzałej,
  • w pielęgnacji cery alergicznej,
  • do leczenia oparzeń słonecznych,
  • do pielęgnacji włosów i paznokci,
  • stosowany jako olejek do wzbogacenia kosmetyku,
Przechowywanie:
w chłodnym i ciemnym miejscu


5.Olej z owoców dzikiej róży, KLIK

INCI: Rosa Canina (Rosehip) Fruit Oil
Typ: tłoczony na zimno nierafinowany,
Dzika róża (Rosa canina) jest kolczastym krzewem z rodziny Różowatych (Rosaceae) występującym obecnie na wszystkich kontynentach oprócz Antarktydy. Olej otrzymuje się z nasion lub owoców. Tłoczony z całych owoców jest bardziej wartościowy i bogatszy w cenne składniki biologicznie aktywne.






Właściwości:
  • antyseptyczne, przeciwzapalne, ściągające
  • nawilżające,
  • zmniejsza powstawanie nowych zmarszczek,
  • poprawia elastyczność cery,
  • zmniejsza blizny, oparzenia i rozstępy,
  • szybko się wchłania,
Substancje aktywne: Olej posiada bardzo ładną, pomarańczową barwę, bogaty jest w witaminy C, wysoki poziom nienasyconych kwasów tłuszczowych - linolowego (ok. 47%) i linolenowego (ok. 33%)
Stosowanie do cery:
  • dojrzała, starzejąca się,
  • bardzo sucha,
  • cera tłusta ze skłonnością do trądziku,
  • w leczeniu blizn, oparzeń, rozstępów
  • problemy skórne jak egzema, łuszczyca.
Postać: Olej o  pomarańczowym zabarwieniu i  charakterystycznym zapachu. Jest olejem wrażliwym na ciepło. Nie podgrzewać!
Zastosowanie: bezpośrednio na cerę, kremy na noc, kremy pod oczy.
Przechowywanie: po otwarciu przechowywać w lodówce
Przykładowe receptury na kosmetyki z olejem z dzikiej róży TUTAJ




6.Olejek Makadamia(Makadamia) zimnotłoczony, KLIK

INCI: Macadamia (Macadamia ternifolia) Seed Oil
Olejek Makadamia pozyskuje się z orzechów tropikalnego drzewa o tej samej nazwie. Z uwagi na bogactwo wartościowych składników ma szerokie zastosowanie w kosmetyce.

Skład:
Olejek wykazuje wysoką biozgodność ze skórą, co sprawia, że jest on łatwo przyswajalny i głęboko się wchłania. Zawarty w nim kwas oleopalmitynowy (omega 7) to wysoce skuteczny przeciwutleniacz, a jednocześnie naturalny składnik ludzkiej skóry. Skóra dojrzała zawiera mniej kwasu omega 7, dlatego ważne jest, aby uzupełniać jego niedobory. Kolejnymi istotnymi składnikami są skwalen i tokotrienol, pełniące rolę przeciwutleniaczy i chroniący skórę przed wolnymi rodnikami.
Działanie:
  • ujędrniające,
  • nawilżające,
  • szybko się wchłania,
  • działa regenerująco i odżywczo,
  • działa wygładzająco,
Zastosowanie:
  • pielęgnacja cery suchej i zniszczonej,
  • pielęgnacja cery wrażliwej, skłonnej do alergii,
  • pielęgnacja cery mieszanej (łagodzi podrażnienia, niweluje wypryski, reguluje wydzielanie sebum).
  • do masażu i aromaterapii.
  • właściwości ujędrniające,
  • nadaje się do pielęgnacji zniszczonych, suchych i łamliwych włosów
PostaćOlej tłusty, żółty do brązowego o charakterystycznym orzechowym zapachu. Odporny na ciepło.
Przechowywanie:
Po otwarciu zalecamy przechowywanie oleju w lodówce.
Domowe kosmetyki z olejem makadamia i nie tylko znajdziesz TUTAJ

7. Olej z Avocado Zimnotłoczony Zielony, KLIK

  INCI Persea Gratissima (Avocado) Oil

Otrzymywany w wyniku tłoczenia miąższu dojrzałego owocu awokado - smaczliwki, Persea americana (P. gratissima) to wiecznie zielone drzewo z rodziny wawrzynowatych; zw. gruszką awokado; pochodzi z Ameryki Środkowej, uprawiane w całej strefie międzyzwrotnikowej.
Zawiera dużą ilość witaminy A, C, D i E, oraz chlorofilu, który daje roślinie zielony kolor.Wszystkie te składniki mają wyjątkowe właściwości antyoksydacyjne, neutralizują wolne rodniki.





 Postać
Surowy olej z miąższu owoców awokado. Nieoczyszczony, z wyraźnym aromatem i barwą oliwkowo-zieloną za sprawą dużej zawartości chlorofilu. Naturalnie mętny

Skład
Zawiera witaminy A, D, E, witaminy z grupy B, lecytynę, skwalen, a także dużą ilość naturalnych fitosteroli, znacznie więcej niż oliwa z oliwek. Jest wartościowym olejem do pielęgnacji skóry o wybitnym działaniu regeneracyjnym. Z powodu lecytyny ma działanie lekko emulgujące.

- kwas oleinowy,
- kwas linolowy, 
- kwas palmitynowy,
- kwas stearynowy, 
- kwas linolenowy,
- lecytynę,
- sole mineralne,
- fitosterole,
- skwalen,
- witaminy: A, B, D, E, H, K, PP.
Zastosowanie:
  • dla skóry suchej, dojrzałej , starzejącej się i wrażliwej, nie ma działania drażniącego ani uczulającego
  • Preparaty pielęgnacyjne do suchych włosów,
  • zmniejsza plamy starcze,
  • składnik olejków od masażu zaleca się przy masażu mieszać z innymi olejami (olejem ze słodkich migdałów, olejem z pestek winogron, olejem z pestek moreli).
  • kremy do cery dojrzałej,
  • balsamy i kremy na noc,
Właściwości:
  • Głęboko wnika w skórę, pełni zatem rolę nośnika substancji odżywczych i aktywnych.
  • przyspiesza proces gojenia ran i oparzeń,
  • absorbuje promieniowanie UV
  • silnie nawilża i odżywia naskórek,
  • Łagodzi stany zapalne, działa przeciwbakteryjnie, opóźnia widoczne oznaki starzenia i bardzo zmiękcza skórę.
  • wykazuje dużą biozgodność z naturalną lipidową warstwą skóry
  • ma działanie lekko emulgujące ponieważ zawiera lecytynę (można zmniejszyć emulgator w recepturach od 0,5-1%)
Receptury:
  • Dodawany do mydeł  5-10% fazy tłuszczowej-mydła są miękkie i mają delikatny zielonkawy kolor,
  • Składników balsamów na noc i preparatów do włosów suchych.
Przepisy na kosmetyki z olejem awokado dowiesz się TUTAJ

https://www.sklep.zrobswojkosmetyk.pl/

8. Olej z wiesiołka zimnotłoczony, KLIK

INCI: Oenothera Biennis (Evening Primrose) Oil

Nierafinowany olej uzyskany w wyniku tłoczenia na zimno nasion wiesiołka dwuletniego.
Olej z wiesiołka to jeden z najcenniejszych olejów kosmetycznych o najwyższej zawartości, spośród wszystkich znanych olejów roślinnych i rzadko spotykanych w takiej kombinacji, biologicznie czynnych NNKT, czyli kwasu alfa-linolowego (70-79%) i gamma-linolenowego (9,5-12%).  Kwas gamma-linolenowy (GLA) ma ogromne znaczenie dla skory.





GLA jest bardzo ważnym składnikiem dla skóry. Wchodzi on w skład fosfolipidów budujących błony komórkowe, mając wpływ na transport substancji odżywczych. Jest elementem budulcowym składników cementu międzykomórkowego spajającego komórki naskórka. Wpływa korzystnie na krążenie krwi w skórze, poprawiając jej odżywienie, dotlenienie i usuwanie toksyn, co poprawia strukturę, wygląd i koloryt skóry. Łatwo wnika do głębszych warstw skóry, gdzie jest przekształcany w prostaglandyny. Dzięki temu chroni skórę przed infekcjami, przeciwdziała alergii, likwiduje stany zapalne i spowalnia starzenie się skóry.
Postać
Olej z wiesiołka ma zabarwienie lekko żółtawe do zielonkawego . Jest olejem nie odpornym na ciepło. Nie podgrzewać!
Właściwości:
  • przeciwdziała powstawaniu nowych zmarszczek,
  • przeciwalergiczne,
  • przeciwzapalne,
  • uelastycznia cerę i nadaje ładniejszy koloryt skóry,
Do cery:
  • starzejąca się i cery dojrzałej,
  • wrażliwej,
  • bardzo suchej,
  • z atopowym zapaleniem skóry,
  • z problemami skórnymi jak: łuszczyca, łupież, wypadanie włósów i łamliwość paznokci,

Koncentracja w produkcie kosmetycznym  Zazwyczaj dodaje się go 5-15% do już gotowych kremów, jako substancję aktywną.
Zastosowanie: bezpośrednio na cerę, w kremach, balsamów do ust,
Przechowywać: w szczelnie zamkniętym opakowaniu, w lodówce. Chronić przed dostępem bezpośredniego światła, powietrza i wilgoci.

9. Olej ze słodkich migdałów, KLIK

INCI Prunus Amygdalus Dulcis (Sweet Almond) Oil
Olej migdałowy otrzymywany jest z nasion owoców drzewa (krzewu) migdałowego - odmiany słodkiej Prunus amygdalus zwanego migdałem zwyczajnym. Pochodzi z Azji zachodniej, gdzie rośnie w naturalnym stanie, jest także uprawiany we Włoszech, Hiszpanii, Portugalii oraz na Krymie i Kaukazie.




Olej roślinny ze słodkich migdałów posiadający właściwości łagodzące jest nieocenioną pomocą dla opieki skóry podrażnionej. Bogaty w witaminę A i E, łagodzi podrażnienia i uruchamia odrodzenie komórek w zewnętrznych warstwach skóry. Jest tak delikatny, że może być używany do pielęgnacji bardzo delikatnej skóry dziecięcej
Postać
Olej migdałowy RAFINOWANY jest jasnożółty, rzadki, łagodny w smaku (środek przeczyszczający), przejrzysty, bez zapachu.
Skład
- kwas oleinowy;
- kwas linolowy;
- kwas palmitynowy;
- kwas stearynowy;
- witaminy (A, B1, B2, B6, D i E);
- składniki mineralne.

Właściwości:
  • zmiękczające i odżywcze
  • bardzo łagodny emolient -nadaje się nawet dla małych dzieci i niemowląt, dla kobiet w ciąży
  • odmładza skórę,
  • do każdego rodzaju cery,
  • do zwalczania egzemy, łuszczycy
  • do pielęgnacji cery suchej, podrażnionej.
Zastosowanie:
  • bezpośrednio na skórę
  • do produkcji kosmetyków profesjonalnych i w warunkach domowych
  • do zabiegów w salonach kosmetycznych i salonach masażu
Przepis na kosmetyki z olejem ze słodkich migdałów TUTAJ



10. Olej tamanu, KLIK

INCI: Calophyllum Inophyllum  
Olej tamanu pozyskiwany jest z owoców polinezyjskiego drzewa zwane gumiakiem - Calophyllum inophyllum rośnie na wyspach Oceanu Spokojnego. Z jego owoców (o średnicy ok. 4 cm), poprzez tłoczenie, otrzymywany jest aromatyczny, tłusty olej o bardzo intensywnym zapachu i ciemnobrązowo-zielonkawym zabarwieniu. Owoce z wierzchu są zielone, wewnątrz kryją żółte jądro.





Skład:
W jego skład wchodzą: 49% kwasu olejowego, 12% linolowego, 15% palmitynowego, ponad 12% kwasu stearynowego oraz kwas kalofillowy (odpowiadający za działanie przeciwbakteryjne), kumaryny, laktony o silnym działaniu bakteriostatycznym i przeciwzapalnym, stigmasterol, glikolipidy, fosfolipidy, olejki eteryczne i żywice.
Główne nienasycone kwasy tłuszczowe obecne w oleju to kwas linolowy i oleinowy. Kwas linolowy odgrywa istotną rolę zarówno w odpowiednim funkcjonowaniu cery suchej jak i tłustej. Natomiast kwas oleinowy jest jedną z substancji zwiększających penetrację składników aktywnych w głąb skóry. Dwa, główne składniki aktywne oleju to kwas kalofillowy i kallofilloidyna - naturalne flawonoidy o działaniu gojącym, przeciwzapalnym, przeciwbakteryjnym i antybiotycznym.

Olejek zawiera także liczne fitosterole, głównie stigmasterol, będące roślinnym odpowiednikiem steroli występujących w skórze, które wpływają na wzmocnienie bariery lipidowej skóry, hamują ubytek wody, działają regenerująco i przeciwzapalnie. 

Wpływ oleju tamanu na redukcję blizn oraz świeżych rozstępów został przebadany w 2011r. Po 9 tygodniach stosowania olejku (2 razy na dzień) nastąpiła wyraźna poprawa stanu skóry. Blizny stały się mniej widoczne oraz zmniejszyła się ich szerokość i długość.
 Postać:
Surowiec kosmetyczny z dodatkiem oleju calophyllum mają lekko zielonkawe zabarwienie. Tłusty olej o bardzo intensywnym zapachu i ciemno brązowo-zielonym zabarwieniu, otrzymywany z owoców. Ze względu na intensywny zapach i kolor do 50%. Jest olejem nie odpornym na ciepło. Nie podgrzewać!
Właściwości:
  • hamują ubytek wody, działają regenerująco i przeciwzapalnie.
  • zmniejsza blizny,
  • przeciwzapalne, przeciwbólowe, przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne, przeciwgrzybiczne, przeciwreumatyczne,
  • pobudzające regenerację tkanek,
  • Wspomaga proces gojenia, podwyższa odporność
  • Dobrze się wchłania w skórę,
  • Przyśpiesza regenerację naczyń krwionośnych
  • Daje efekt uelastycznienia, nawilżenia, odżywienia i odprężenia.
  • Zapobiega tworzeniu się zaskórników.
  • Regeneruje skórę, redukuje zmarszczki i poprawia napicie skóry zapobiega powstawaniu rozstępów.
Zastosowanie:
  • Preparaty pielęgnacyjne do cery dojrzałej, cery trądzikowej, problemów skórnych jak łuszczyca, dermatozy.
  • Stosowany w leczeniu łuszczycy, przewlekłych trądzików, owrzodzeń, trudno gojących się oparzeń, wyprysków, dermatoz
  • Używa się go jako dodatku do olejków pielęgnacyjnych przy ropiejących i zainfekowanych ranach przy trądziku, zanieczyszczonej skórze.
  • pielęgnacji po ukąszeniach owadów, odmrożeń, zmacerowanej skóry, blizn na podłożu zapalnym.
Preparaty:
Olej Tamanu  do produktów na cerę trądzikową zaleca używać się w w ilości do 50% i do 10% olejków eterycznych.
Jest odpowiedni do produktów przeciwstarzeniowych, przeciwsłonecznych i do opalania, do kremów pod oczy, do pielęgnacji ust, paznokci, włosów, produktów do golenia i innych.
 Olejowe kąpiele włosów (olej Tamanu wcierać w skórę i we włosy, potem zmyć łagodnym szamponem): Zalecany do  chorób włosów i skóry owłosionej (łupież, łuszczyca, zapalenie mieszków włosowych, łysienie)

Surowiec kosmetyczny z dodatkiem oleju calophyllum mają lekko zielonkawe zabarwienie.


11.Olej Jojoba złoty zimnotłoczony, KLIK


INCI Simmondsia Chinensis (Jojoba) Seed Oil
Olejek Jojoba jest płynnym woskiem pozyskiwanym z zarodków drzewa Jojoba. Charakteryzuje się długą datą przydatności, gdyż jest odporny na jełczenie i wysokie temperatury. Jego cennym składnikiem jest palitynian cetylu (odżywiający i natłuszczający kwas tłuszczowy), skwalen (chroni przed utratą wody), lecz również fitosterole (naturalne przeciwutleniacze) oraz witaminy E i F.
Budowa chemiczna olejku jojoba przypomina budowę sebum, czyli łoju wydzielanego przez ludzką skórę. Dzięki wysokiej zgodności ze skórą bardzo łatwo i głęboko się wchłania oraz reguluje wydzielanie sebum. Można go stosować do każdego rodzaju cery, gdyż nie powoduje podrażnień czy reakcji alergicznych.
Skład
- skwalen (właściwości bakterio- i grzybobójcze); 
- witaminy A, E i F;
- nasycone i nienasycone alkohole;
- kwasy tłuszczowe i ich estry (główny składnik palmitynian cetylu);
- kwas mirystynowy
- fitosterole;
Właściwości:
  • odżywia, zmiękcza, nawilża i natłuszcza skórę i włosy.
  • zachowuje odczyn skóry,
  • łagodzi stany zapalne skóry,
  • Jest bakteriostatyczny, dodawany do preparatu wydłuża jego okres trwałości.
Zastosowanie:
  • do każdego rodzaju cery,
  • do masażu,
  • pomocny przy reumatyzmie (dzięki kwasowi mirystynowemu) i podrażnieniach skóry.
  • nośnik perfum-Perfumy na bazie oleju jojoba nie są tak lotne, jak na bazie alkoholu i ich trwałość jest dużo większa.
  • Przy łupieżu, egzemach i łuszczycy
  • Świetnie sprawdza się w demakijażu twarzy, zmywając nawet wodoodporny makijaż. Można również nakładać go na spierzchnięte usta, rozdwojone i suche końcówki włosów oraz paznokcie.
Koncentracja w produkcie kosmetycznym 
Do 95%, zalecamy zmieszać olej z innymi olejami.
Postać
Płynny wosk o kolorze żółtym o lekko orzechowym zapachu. W temperaturze poniżej 8°C tężeje. Może być podgrzewany nawet do 300°C i nie zmienia swoich właściwości. Olej jojoba nie jełczeje, ma bardzo długi okres trwałości. 

Przechowywanie:
Olejek przechowywać w temperaturze pokojowej, w niskich temperaturach tężeje.

Przepisy na kosmetyki z olejem jojoba dowiesz się TUTAJ


12. Ole ryżowy z otręb ryżowych, KLIK


Skład INCI:   Oryza sativa (rice) bran oil

Olej otrzymywany jest z otrąb ryżowych, czyli skórki i wierzchniej brązowej warstwy ryżu, która w trakcie produkcji „białego” ryżu jest usuwana. Otręby ryżowe są bardzo odżywczym produktem, zawierają 18 – 22% tłuszczy, idealny profil aminokwasów, minerały i witaminy. W trakcie przemiału ryżu są one jednak usuwane i wykorzystywane głównie jako pasza dla zwierząt. Otręby ryżowe szybko ulegają psuciu, dlatego aby wyprodukować najlepszej jakości olej muszą trafić do tłoczenia jeszcze tego samego dnia.



Skład:
Olej ryżowy w przeciwieństwie do innych olejów zawiera dużą ilość substancji niezmydlających, w tym fitosteroli, tokoferoli i tokotrienoli oraz 1,5 – 2,8% oryzanolu (gamma-oryzanolu). Oryzanol odkryty został przez japońskich naukowców Kaneko i Tsuchitę w 1955 roku. Na początku myślano, że jest to jeden związek, później okazało się, że jest to kompleks złożony ze steroli, alkoholi i estrów, pochodnych kwasu ferulowego.

Oryzanol przede wszystkim jest skutecznym przeciwutleniaczem o szerokim spektrum działania. W przypadku skóry aktywność antyoksydacyjna odpowiada za wyhamowywanie procesów degeneracyjnych i stymulowanie procesów naprawczych, co sprzyja odmłodzeniu skóry, zmniejszeniu zmarszczek, poprawie jej zdrowia i wyglądu. Oryzanol poprawia mikrocyrkulację krwi a to jest korzystne dla lepszego metabolizmu komórek skóry, powoduje zmniejszenie cieni i obrzęków. W badaniach naukowych dowiedziono również, że oryzanol zmniejsza plamy wątrobowe, reguluje działanie gruczołów łojowych, działa przeciwzapalnie, zwiększa odporność skóry na uszkodzenia wskutek promieniowania UV.

Postać:
Surowy olej otrzymany z otrąb ryżowych szybko jełczeje pod wpływem lipazy, co objawia się nieprzyjemnym smakiem i zapachem. Aby temu zapobiec olej poddawany jest rafinacji, dzięki czemu jest również lżejszy i lepiej wnika w skórę.

Zastosowanie Oleju z otręb ryżowych:
  • polecany jest w przypadku problemów skórnych takich jak - wysypka, trądzik różowaty, rozstępy, egzema, zapalenie skóry, łuszczyca,
  • przy zapalenie skóry wrażliwej, świąd, sucha i łuszcząca się skórą,
  • do pielęgnacji skóry delikatnej i wrażliwej,
  • na oparzenia słoneczne,
  • na zniszczone włosy,
  • na zmarszczki i do skóry dojrzałej, 
  • na cienie i obrzęki.
  • Szczególnie przydatny jest w produktach dla pielęgnacji dzieci, skóry twarzy i włosów.
  • polecany do masażu,
Polecany do cery:
  • odpowiedni jest dla każdego rodzaju skóry,
  • polecany dla skóry dojrzałej, delikatnej lub wrażliwej.
Właściwości Oleju z otręb ryżowych:
  • hipoalergiczny,
  • działanie przeciwzapalne,
  • zwiększa odporność skóry na uszkodzenia wskutek promieniowania UV.
  • reguluje działanie gruczołów łojowych, działa przeciwzapalnie,
Dozowanie:  2-100%

Kosmetyki z olejem z otręb ryżowych znajdziesz TUTAJ


Komentarze

  1. Ja uwielbiam arganowy i ze słodkich migdałów :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawi mnie jak powstała ta tabelka. Oleje arganowy i ze słodkich migdałów raczej słabo nadają się do cery trądzikowej przez właściwości komedogenne ;)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Etykiety

na cerę tłustą15 olej migdałowy14 na problemy skórne13 tonik13 cera normalna12 na zmarszczki12 na suchą cerę11 balsam do ciała9 olej jojoba9 olej rycynowy9 olejki eteryczne9 peeling9 pielęgnacja włosów9 witamina E9 do włosów8 jak zrobić krem8 na suche włosy8 peeling cukrowy8 chlorek magnezu7 diy7 domowe kosmetyki7 jak zrobić mydło7 na cellulit7 olej z awokado6 olej ze słodkich migdałów6 olejek eteryczny6 soda oczyszczona6 na cerę naczyniową5 na stłuczenia5 nagietek5 oliwa magnezowa5 oliwa z oliwek5 pielęgnacja ciała5 pomadka5 porady5 sól himalajska5 żel aloesowy5 biała glinka4 do ust4 jak zrobić pomadkę4 kwas hialuronowy4 macerat4 mydło4 na trądzik różowaty4 na wągry4 balsam3 jak zrobić kule kąpielowe3 jak zrobić tonik3 lawenda3 maseczka3 masło mango3 miód3 na stany zapalne3 olej arganowy3 olej konopny3 olej makadamia3 olej palmowy3 olej z dzikiej róży3 piwonia3 płatki róży3 zioła na włosy3 alkohol cetylowy2 aloes2 baza glicerynowa2 cynamon2 do ciala2 glinka francuska2 glinka kosmetyczna2 jak zrobić błyszczyk2 jak zrobić serum2 kasztanowiec2 kocanka2 krwawnik pospolity2 kwasek cytrynowy2 maseczka do cery tłustej2 maseczka do twarzy2 maseczka warzywna2 maseczki2 masło awokado2 mleczan sodu2 mus do ciała2 mydełko glicerynowe2 na problemy kobiece2 na zniszczone włosy2 nagietek w kosmetyce2 naturalne kosmetyki2 ocet kosmetyczny2 olej awokado2 olej nagietkowy2 olej ryżowy2 olej z czarnuszki2 olej z pestek moreli2 oleje jojoba2 olejek lawendowy2 peeling solny2 pielęgnacja cery2 pokrzywa2 przywrotnik pospolity2 płukanka do włosów2 płyn do demakijażu2 skwalan2 stokrotka2 sól epsom2 wosk migdałowy2 ziołowa płukanka2 żel lniany2 żelatyna2 KOH1 NaOH1 allantoina1 antyperspirant1 awokado1 babeczki musujące do kąpieli1 balsam do opalania1 baza mydlana1 bez lilak1 błyszczyk1 chaber1 cienie pod oczami1 cytryna1 czeremcha zwyczajna1 czerwona glinka1 do cery mieszanej1 do cery trądzikowej1 do cery tłustej1 do cery wrażliwej1 do paznokci1 domowa perfumowa1 domowe kosmetyki ziołowe1 domowe mydło1 domowe perfumy1 dziewanna1 dzika kosmetyka1 ekstrakt ziołowy1 emulsja do mycia twarzy1 enefleurage'u1 fiołek wonny1 forsycja1 galaretka1 gliceryt1 handmade1 herbata1 hiacynty1 hibiskus1 hydrolat1 jak dbać o włosy1 jak zrobić antyperspirant1 jak zrobić domowy kosmetyk1 jak zrobić macerat1 jak zrobić maseczkę1 jak zrobić pastę do zębów1 jak zrobić serumy1 jak zrobić swój kosmetyk1 jak zrobić szampon1 jarzębina1 jarzębina w kosmetykach1 jaśmin1 kasztany1 koenzym Q101 kokosowa pasta do zębów1 kosmetyki ziołowe1 krem do rąk1 krem do twarzy1 krem magnezowy1 krem na stan zapalny1 ksylitol1 kurkuma1 kwas mlekowy1 kwas salicylowy1 kwas stearynowy1 lawendowy antyperspirant1 leszczyzna1 macerat z bzu lilaka1 macerat z nagietka1 macerat ziołowy1 mak1 malwa czarna1 maseczka aspirynowa1 maseczka do cery trądzikowej1 maseczka na przebarwienia1 maseczka ogórkowa1 maseczka z kurkumy1 masła kakaowe1 masła shea1 masło do ciała1 masło migdałowe1 masło oliwkowe1 masło oliwne1 masło shea nierafinowane1 masło shea rafinowane1 maść z żyworódki1 maść ziołowa1 maśło kakaowe1 mgiełka1 mgiełka do włosów1 mięta1 mleczko pszczele1 mydlnica lekarska1 mydło domowej roboty1 mydło nagietkowe1 mydło w płynie1 na alergię1 na obrzęki1 na owrzodzenia1 na paznokcie1 na podrażnioną skórę1 na porost włosów1 na porowate włosy1 na przebarwienia1 na wypadające włosy1 na wzmocnienie naczyń krwionośnych1 na zaczerwienienia1 na łupież1 nagietek lekarski1 nalewka z aloesu1 napar z hibiskusa1 naturalna ochrona włosów1 naturalna pielęgnacja1 naturalne filtry UV1 naturalne nawilżenie włosów1 naturalny balsam po goleniu1 naturalny lakier do włosów1 ocet1 odżywka1 ole arganowy1 olej1 olej babassu1 olej cynamonowy1 olej do masażu1 olej lniany1 olej morelowy1 olej na włosy1 olej rzepakowy1 olej słonecznikowy1 olej tamanu1 olej z bzu lilaka1 olej z drzewa herbacianego1 olej z dziurawca1 olej z jojoby1 olej z kiełków pszenicy1 olej z migdałów1 olej z pestek malin1 olej z pestek winogron1 olej z rokitnika1 olej z wiesiołka1 olejek eukaliptusowy.1 olejek pomarańczowy1 olejek rozmarynowy1 olejek zapachowy1 owoce z dzikiej róży1 peeling cynamonowy1 peeling kawowy1 peeling truskawkowy1 pielęgnacja1 pielęgnacja stóp1 pietruszka1 pomarańcz1 pomysl na prezent1 prawoślaz1 preparaty na cellulit1 przepisy na kosmetyki1 pyłek kwiatowy1 płatki róż1 płukanka do rudych włosów1 rozstępy1 rumianek1 róża1 serum1 siarczan magenzu1 siemię lniane1 skrzyp1 sok z aloesu1 sposoby na cellulit1 sposoby na zmarszczki1 szampon do włosów1 sól do kąpieli1 tarnina1 truskawka1 uroda1 warzywa1 woda destylowana1 wodorotlenek potasu1 wodorotlenek sodu1 wosk sojowy1 węgiel aktywny1 zastosowanie aloesu1 zastosowanie kosmetyczne truskawek1 zastosowanie kurkumy1 zastosowanie żyworódki1 zielona glinka1 zielona herbata1 ziołowe płukanki1 łopian większy1 świeca do masażu1 żel lniany do włosów1 żywokost1
Pokaż więcej