Zrób swoje piernikowe masło do dłoni i paznokci

Czuje nadchodzącą zimę w powietrzu. Brrr! Dlatego też szukam aromatów i kolorów, które pozwolą mi się rozgrzać i przetrwać do wiosny. W kuchni uwielbiam stosować kurkumę i mace. Dodaja potrawom mocy, nadają ciepły pomarańczowy odcień i fantastycznie rozgrzewają. W kosmetykach cenię zapach wanilii, kakao i piernika właśnie. Stąd mój pomysł na piernikowe masło do dłoni i paznokci. Jest bardzo proste w wykonaniu, bardzo odżywcze i aromatyczne. Co ważne są w nim tylko naturalne składniki, które pomogą nawet najbardziej spierzchniętej skórze.



Składniki:

  • 4 łyżki oleju ze słodkich migdałów, kupisz TUTAJ
  • 2 łyżki masła kakaowego, kupisz TUTAJ
  • 1 łyżka bezwodnej lanoliny, kupisz TUTAJ
  • 1 łyżka wosku pszczelego, kupisz TUTAJ
  • 80 kropelek olejku piernikowego


Jak przygotować masło do dłoni i paznokci?

W małym garnku na niewielkim ogniu w kąpieli wodnej roztapiamy składniki za wyjątkiem olejku eterycznego. Od czasu do czasu mieszamy. Kiedy składniki się roztopią, zestawiamy garnek z palnika i odczekujemy chwilę by masło lekko ostygło. Przelewamy krem do pudełeczka i wlewamy kropelkami olejek piernikowy. Mieszamy całość i masło przykrywamy ręcznikiem papierowym aż do całkowitego ostygnięcia. Krem będzie zmieniał kolor na jaśniejszy aż całkowicie stężeje. Masło przechowujemy w temperaturze pokojowej. Stosujemy najlepiej na noc, że względu na tłustą i odżywczą formę.





Jeśli z jakichś względów nie możesz zastosować olejku piernikowego, zastąp go innym: miętowym, waniliowym, cytrynowym.

Autorem pomysłu jest blog WIELKI KUFER 

Zapraszam do polubienia Facebooka strony Wielki Kufer




 Produkty w wyżej wspomnianych składników możesz kupić TUTAJ





Komentarze