sobota, 3 września 2016

Odżwyczy krem do rąk z pomidorów - ZRÓB TO SAM

Wrzesień to czas zbiorów m.in ogórków, pomidorów, cukinii i innych warzyw, z których robimy różnego rodzaju przetwory jak sosy, warzywa w zalewach octowych itd. Co powiecie na odrobinę wariacji i wykonanie odżywczego kremu do rąk z pomidorów? Pomidor to bogactwo witamin A,B, PP, C, E, K, flawonoidów i soli mineralnej. Składniki odżywcze zawarte w pomidorach działają odświeżają, regenerują, odżywczo,  ponadto ujędrnią i oczyszczają skórę.


Krem do rąk oprócz najważniejszego składnika, soku z pomidorów zawiera  również masło kakaowe, olej kokosowy, oleju z pestek moreli, które intensywnie nawilżają, pielęgnują cerę. Krem szybko się wchłania i pozostawia ochronny film na skórze.

Składniki:
Faza olejowa:
  • 38g oleju pestek z moreli, TUTAJ
  • 6g masła kakaowego, TUTAJ
  • 6g oleju kokosowego rafinowanego lub nierafinowanego TUTAJ
  • łyżeczka wosku pszczelego TUTAJ
Faza wodna
  • 10g gliceryny, TUTAJ
  • 40g soku z pomidora,
Opcjonalnie:
  • kilka kropel witaminy E.
  • olejek eteryczny, TUTAJ
  • konserwant,
Sposób przygotowania:
  • Wyciskamy sok z pomidora i pozbywa się pestek i skórki, dodajemy glicerynę następnie mieszamy.
  • Składniki fazy tłuszczowej rozpuszczamy w pojemniczku w kąpieli wodnej. Gdy faza tłuszczowa schłodzi się do 40 stopni możemy dodać witaminę E, olejek eteryczny, konserwant. Dokładnie mieszamy składniki. Następnie pojemnik z tłuszczami  pozostawiamy w lodówce na co najmniej godzinę, do schłodzenia wszystkich składników.
  • Po wyjęciu  fazy tłuszczowej z lodówki (poczekaj, aż one osiągną temperaturę otoczenia) zmiksuj ją porządnie blenderem, następnie przystępujemy do dodawania fazę wodnej.
  • Sok z pomidora i glicerynę, dodajemy powoli do fazy tłuszczowej i mieszamy ją, następnie zwiększamy porcje dodawanej fazy wodnej. Krem będzie gęstnieć,  gdy już dodamy całkowicie fazę wodną, krem przelewamy do czystego pojemniczka.
 

Uwaga
Dodatek oleju kokosowego rozrzedza konsystencje kremu, dlatego najlepiej przechowywać go w chłodnym miejscu. Krem z konserwantem jest trwały nawet 2-3 miesięcy, jednak należy trzymać go w chłodzie. Jeżeli nie zdecydujemy się na dodatek konserwantu, należy pamiętać, że taki krem ma trwałość ok. tygodnia - maksymalnie.

Składniki do wykonania kremu kupisz  TUTAJ



Źródło wiedzy
[1] ABC Kosmetyki Naturalnej, Magdalena Przybylak-Zdanowicz
[2] Pomidor – składnik innowacyjnych preparatów kosmetycznych
[3] Kosmetyki, które zrobisz w domu, K. Hebda
Share this post
  • Share to Facebook
  • Share to Twitter
  • Share to Google+
  • Share to Stumble Upon
  • Share to Evernote
  • Share to Blogger
  • Share to Email
  • Share to Yahoo Messenger
  • More...

1 komentarze

:) :-) :)) =)) :( :-( :(( :d :-d @-) :p :o :>) (o) [-( :-? (p) :-s (m) 8-) :-t :-b b-( :-# =p~ :-$ (b) (f) x-) (k) (h) (c) cheer

 
Posts RSSComments RSSBack to top
© 2011 Zrób Swój Kosmetyk ∙ Designed by BlogThietKe
Released under Creative Commons 3.0 CC BY-NC 3.0