wtorek, 24 maja 2016

Ocet kosmetyczny z bzu lilaka na trądzik różowaty, przebarwienia oraz skórę pozbawioną elastyczności.

Bez lilak zawsze mi się kojarzył z Dniem Mamy, kiedy to dostawała od  mnie i mojego rodzeństwa bukiet kwiatów, dodatkowo zawsze nie mogłam nacieszyć się widokiem i zapachem  tego kwiatu. Postanowiłam więc zachować te ulotne piękno w trochę innych sposób robiąc z bzu lilaka ocet kosmetyczny na trądzik różowaty, problemy skórne oraz na skórę pozbawioną elastyczności.


Ocet z bzu lilaka może posłużyć do:
  • przemywania skóry z trądzikiem różowatym, łojotokiem,
  • do przemywania skóry z przebarwieniem,
  • do przemywania skóry o niskiej elastyczności,
Składniki aktywne zawarte w bzu lilaku:
  • glikozydy irydowe,
  • olejki eteryczne,
  • garbniki,
  • fenolokwasy,
  • flawonoidy (rutyna, kwercytyna),
  • linalol,
  •  i wiele innych związków chemicznych,
Rozcieńczony ocet z bzu lilaka może posłużyć jako tonik do przemywania cery, albo jako półprodukt do domowych kosmetyków np. do kremów.



Ocet zrobiłam w następujący sposób:
  • dwie garście kwiatów bzu lilaka (można dodać również liście, ale ja chciałam uzyskać ładny fioletowy kolor),
  • 2 łyżki cukru,
  • woda,
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego.
Do umytego i wyparzonego słoika dodałam kwiaty, które zasypałam cukrem zalałam ciepłą wodą tak do 3/4wysokości słoika 1 litrowego. Dodałam łyżeczkę octu jabłkowego. Słoik zakryłam listkiem ręcznika papierowego zabezpieczając go gumką recepturką.  Słoik z bzem lilaka odstawiłam w ciepłe miejsce i mieszałam codziennie, już pod dwóch dniach ocet ładnie buzuje.Ocet należy odstawić na 3-4 tygodnie.  Po tym czasie ocet należy odcedzić i przelać do butelek, dostawiając w chłodne miejsce.Taki ocet jest gotowy do stosowania.

Źródło wiedzy:
1. http://magicznakasia.blogspot.com/p/octy.html
2. https://www.facebook.com/Octy-Lileusza-384017991783040/?fref=ts
3. rozanski.li


Share this post
  • Share to Facebook
  • Share to Twitter
  • Share to Google+
  • Share to Stumble Upon
  • Share to Evernote
  • Share to Blogger
  • Share to Email
  • Share to Yahoo Messenger
  • More...

7 komentarze

  1. uwielbiam taki wpisy z których mogę czerpać nową wiedzę (o) jak zrobić coś samemu

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję :) Twoje wpisy też są super :)

      Usuń
  2. Jak długo taki ocet można przechowywać?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dobre pytanie, ale podejrzewam, że z rok można trzymać

      Usuń
  3. Spróbuje na przebarwienia...
    Może ktoś też będzie potrzebował rozwiązania, które znalazłam ostatnio na suchą skórę - znalazłam filtr prysznicowy z systemem kdf - woda z niego nie wysusza skóry oraz włosów. Może to być wspomaganie kuracji octowej i ziołowej.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. http://fitaqua.pl/produkt/filtr-prysznicowy/ Tu jest link do tego filtra.

      Usuń

:) :-) :)) =)) :( :-( :(( :d :-d @-) :p :o :>) (o) [-( :-? (p) :-s (m) 8-) :-t :-b b-( :-# =p~ :-$ (b) (f) x-) (k) (h) (c) cheer

 
Posts RSSComments RSSBack to top
© 2011 Zrób Swój Kosmetyk ∙ Designed by BlogThietKe
Released under Creative Commons 3.0 CC BY-NC 3.0