Krem nagietkowy z dodatkiemu oleju z jojoby, skwalanu, oleju z awokado to istne źródło dobroci dla naszej cery. Krem przede wszystkim wygładza, natłuszcza, odżywia, regeneruje, działa przeciwzapalnie, przeciwropnie i przeciwzmarszczkowo. Chcesz wiedzieć jak zrobić krem nagietkowy zapraszam na post.
Do zrobienia kremu potrzebować będziesz:
Faza wodna:
- 40g naparu z nagietka. Garść suszonych kwiatów nagietka zalej wrzątkiem, odczekaj 15 minut, napar przecedzić.
Faza olejowa:
-20g maceratu nagietkowego na oleju ze słodkich migdałów (jak zrobić macerat tutaj, więcej o maceracie z nagietka tutaj),
-2 łyżeczki oleju z jojoby ( więcej o właściwościach oleju z jojoby tutaj),
-1 łyżeczki masło shea,
-1 łyżeczka oleju z awokado (więcej o zastosowaniu oleju z awokado tutaj),
-1 łyżeczka wosku pszczelego lub masła kakaowego
-łyżeczka emulgatora,
-pół łyżeczki skwalanu,
-kilka kropli witaminy E.
Dodatkowo potrzebować będziesz:
- wagę kuchenną,
- spieniacz do kawy,
- miseczki
- garnek z wodą,
Mając powyższe składniki zabieramy się do tworzenia kremu, oczywiście zastosowane oleje możemy zmieniać według swoich potrzeb.
Wykonanie kremu:
Fazę wodną wlej do miseczki i podgrzej ją na łaźni wodnej, jednocześnie
wykonaj tą samą czynność dla fazy olejową w oddzielnej
miseczce.Pamiętaj o ciągłym mieszaniu. Fazy podgrzewaj do ok 60C.
Następnie do fazy wodnej dodawaj powoli fazę olejową mieszając
spieniaczem do kawy przez ok. 1,5 minuty. Krem z każdą chwilą będzie
gęstnieć, po 2-3 minutach powtórz mieszanie i dodaj kilka kropelek
witaminy E. Czynność ponownie powtórz po kilku minutach.
Za co odpowiadają poszczególne składniki:
- skwalan- nawilża, nadaje się do cer wrażliwych, zapewnia miękkość, elastyczność, antyoksydant, zwiększa transport składników aktywnych w głąb skóry.
- napar z nagietka- działa pojędrniająco, odkażająco; poprawia krążenie skórne.
- wosk pszczeli-uelastycznia skórę, nawilża i jest naturalny emulgatorem, wpływa również na łatwe rozprowadzanie kremu na skórze. Wosk pszczeli możesz zastąpić Masłem kakaowym
- witamina E-działa przeciwzmarszczkowo, naturalny konserwant w kremie.
- olej z awokado-ma działanie silnie antyoksydacyjne, działa jak naturalny filtr, ma działanie odżywcze, łagodzi podrażnienia.
- olej z jojoby-reguluje wydzielanie sebum.
- olej ze słodkich migdałów-nawilża, ma działanie antyalergiczne
- macerat z nagietka- nawilża, zmniejsza zaczerwienienia i stany zapalne skóry.
- masło shea - nawilża, natłuszcza
Krem bez konserwantów należy trzymać w lodówce, trwałość ok 3-4 tygodni.
Składniki do wykonania kremu z nagietkiem kupisz TUTAJ
- Olejki eteryczne kupisz TUTAJ
- Oleje kosmetyczne kupisz TUTAJ
- Ziółka kupisz TUTAJ
- Masła Kosmetyczne kupisz TUTAJ
Autorką pomysłu i zdjęć jest Blog Nowości i recenzje kosmetyczne
Podobają Ci się ten blog? Polub Nas na Facebooku
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńCzy napar z nagietka mogłabym zastąpić hydrolatem? I w jakim oleju zalecasz macerować nagietek, aby macerat najlepiej sprawdził się w tym kremie?
OdpowiedzUsuńNajlepiej macerować w oleju ze słodkich migdałów lub oleju z pestek winogron nie są takie ciężkie jak np. oliwa
UsuńCzy taki krem nadaje sie do cery mieszanej ze skłonnością do wyprysków i zatykania porów? Podchodzę ostrożnie do wszystkiego bo każdy krem u mnie powoduje zapychanie i tworzą sie ropne krosty. A nagietek może by to łagodził. Bo z drugiej strony brak nawilżania cery sprawia że busia jest przesuszona i takie błędne koło sie tworzy. Dziękuje z góry za odpowiedz.
OdpowiedzUsuńCzy taki krem nadaje sie do cery mieszanej ze skłonnością do wyprysków i zatykania porów? Podchodzę ostrożnie do wszystkiego bo każdy krem u mnie powoduje zapychanie i tworzą sie ropne krosty. A nagietek może by to łagodził. Bo z drugiej strony brak nawilżania cery sprawia że busia jest przesuszona i takie błędne koło sie tworzy. Dziękuje z góry za odpowiedz.
OdpowiedzUsuńWitam nagietek jest dobry do kazego rodzaju cery na problemy skórne jak sucha cera, krostki, wypryski itd. Ważne jednak aby zwrócić uwagę na jakim medium olejowym robisz polecałaby, Ci olej ze słodkich migdałów jest delikatny, szbyko się wchłania tak jak i olej jojoba. Jeżlei nie masz tych olejów pod ręką polecam olej z otrębów ryżowych, olej z pestek winogron są one lżejsze niż np. oliwa z oliwek i nie zapychają porów
OdpowiedzUsuńEmulgator jaki? Olivem 1000 będzie dobry?
OdpowiedzUsuń