10 warzywnych maseczek na piękną cerę
W stu procentach naturalne, tanie i skuteczne - takie są domowe maseczki na twarz przygotowane ze świeżych, sezonowych warzyw. Zawierają moc witamin i minerałów, które pomogą nam rozwiązać problemy z cerą i znacznie poprawić jej wygląd.
1. Groszkowa - wygładza
Garść ugotowanego zielonego groszku (rozgniecionego) + łyżeczka śmietany - nakładamy na 20 minut.
2. Ogórkowa - nawilża suchą cerę, rozjaśnia, łagodzi podrażnienia
Ogórek starty na drobnych oczkach tarki + łyżeczka tłustego twarogu lub gęstej śmietany - na 15 minut.
3. Marchewkowa - utrwala opaleniznę, wygładza, nawilża
Marchewka starta na drobnej tarce (odsączamy nadmiar soku) + mąka ziemniaczana - na 15 minut.
4. Pietruszkowa - wybiela przebarwienia, odżywia cerę i dodaje blasku
Drobno posiekany pęczek natki pietruszki + łyżka jogurtu naturalnego + odrobina soku z cytryny - na 15 minut.
5. Pomidorowa - zwęża rozszerzone pory, pomaga na trądzik
Obrany, rozgnieciony pomidor + jogurt naturalny + płatki owsiane - na 20 minut.
6. Kabaczkowa - zmiękcza naskórek, zapobiega łuszczeniu
Pół obranego kabaczka startego na tarce + płatki owsiane i siemię lniane (wcześniej zalane wrzątkiem) - na 15 minut (nakładamy maseczkę jeszcze ciepłą i przykrywamy gazą).
7. Z białej fasoli - nawilża, poprawia napięcie skóry
Biała fasola (ugotowana i przeciśnięta przez sitko) + łyżka oleju ze słodkich migdałów + troszkę soku z cytryny i miodu (lub drożdży) - na 15 minut.
8. Ziemniakowa - matuje i wygładza cerę
Surowy obrany ziemniak starty na tarce + łyżeczka soku z cytryny + trochę mąki ziemniaczanej dla gęstości - 15 minut.
9. Koperkowa - ujędrnia i wygładza cerę zmęczoną
Łyżka świeżego posiekanego koperku zalewamy trzema łyżkami gorącego mleka. Przykrywamy i odstawiamy. Za 20-30 minut dodajemy łyżeczkę tłustego twarogu, mieszamy, nakładamy na twarz i szyję.
10. Dyniowa - nawilża, łagodzi podrażnienia, łagodzi zaczerwienienia po opalaniu
2 łyżki utartego miąższu z dyni + łyżka kleiku ryżowego + żółtko jaja - na 20 minut.
Garść uwag ogólnych:
Przed maseczką warto wykonać delikatny peeling. Jako zwolenniczka działania od wewnątrz, przypominam, że najważniejsza jest DIETA. Sama warzywna maseczka to tylko mały wspomagacz pięknej cery, dlatego połączmy ją z wcinaniem surowych warzyw. Teraz jest na to idealna pora! :) dobrze by było oczywiście, żeby warzywka pochodziły z własnego ogródka. Jeśli nie macie takiej możliwości, to szukajcie w sklepach warzyw z upraw ekologicznych.
To jak, którą maseczkę wybieracie? :)
Facebook Babki Zielnej
W stu procentach naturalne, tanie i skuteczne - takie są domowe maseczki na twarz przygotowane ze świeżych, sezonowych warzyw. Zawierają moc witamin i minerałów, które pomogą nam rozwiązać problemy z cerą i znacznie poprawić jej wygląd.
1. Groszkowa - wygładza
Garść ugotowanego zielonego groszku (rozgniecionego) + łyżeczka śmietany - nakładamy na 20 minut.
2. Ogórkowa - nawilża suchą cerę, rozjaśnia, łagodzi podrażnienia
Ogórek starty na drobnych oczkach tarki + łyżeczka tłustego twarogu lub gęstej śmietany - na 15 minut.
3. Marchewkowa - utrwala opaleniznę, wygładza, nawilża
Marchewka starta na drobnej tarce (odsączamy nadmiar soku) + mąka ziemniaczana - na 15 minut.
4. Pietruszkowa - wybiela przebarwienia, odżywia cerę i dodaje blasku
Drobno posiekany pęczek natki pietruszki + łyżka jogurtu naturalnego + odrobina soku z cytryny - na 15 minut.
5. Pomidorowa - zwęża rozszerzone pory, pomaga na trądzik
Obrany, rozgnieciony pomidor + jogurt naturalny + płatki owsiane - na 20 minut.
6. Kabaczkowa - zmiękcza naskórek, zapobiega łuszczeniu
Pół obranego kabaczka startego na tarce + płatki owsiane i siemię lniane (wcześniej zalane wrzątkiem) - na 15 minut (nakładamy maseczkę jeszcze ciepłą i przykrywamy gazą).
7. Z białej fasoli - nawilża, poprawia napięcie skóry
Biała fasola (ugotowana i przeciśnięta przez sitko) + łyżka oleju ze słodkich migdałów + troszkę soku z cytryny i miodu (lub drożdży) - na 15 minut.
8. Ziemniakowa - matuje i wygładza cerę
Surowy obrany ziemniak starty na tarce + łyżeczka soku z cytryny + trochę mąki ziemniaczanej dla gęstości - 15 minut.
9. Koperkowa - ujędrnia i wygładza cerę zmęczoną
Łyżka świeżego posiekanego koperku zalewamy trzema łyżkami gorącego mleka. Przykrywamy i odstawiamy. Za 20-30 minut dodajemy łyżeczkę tłustego twarogu, mieszamy, nakładamy na twarz i szyję.
2 łyżki utartego miąższu z dyni + łyżka kleiku ryżowego + żółtko jaja - na 20 minut.
Garść uwag ogólnych:
Przed maseczką warto wykonać delikatny peeling. Jako zwolenniczka działania od wewnątrz, przypominam, że najważniejsza jest DIETA. Sama warzywna maseczka to tylko mały wspomagacz pięknej cery, dlatego połączmy ją z wcinaniem surowych warzyw. Teraz jest na to idealna pora! :) dobrze by było oczywiście, żeby warzywka pochodziły z własnego ogródka. Jeśli nie macie takiej możliwości, to szukajcie w sklepach warzyw z upraw ekologicznych.
To jak, którą maseczkę wybieracie? :)
Facebook Babki Zielnej
Bardzo ciekawe te maseczki, muszę wypróbować którąś z nich :)
OdpowiedzUsuńJestem miłośniczką medycyny naturalnej oraz takich zdrowych kosmetyków o jakich dziś piszesz ;-)Koperkową wybieram,jest dla mnie najodpowiedniejsza :-)
OdpowiedzUsuńMożna sobie też zafundować taką maseczkę od wewnątrz :D
OdpowiedzUsuńNo to pewnie, jeszcze lepiej! :D
UsuńNie tylko krem- warto spróbować. Każda kobieta jest przecież wyjątkowa
OdpowiedzUsuń