poniedziałek, 8 czerwca 2015

Domowe kosmetyki z przywrotnika pospolitego

Przywrotnik pospolity to roślina, którą możemy  spotkać na łąkach, polach i pastwiskach. Kwitnie od czerwca do października. Dzięki zawartym składnikom aktywnym ziele przywrotnika pospolitego stosuje się   w bólach brzucha, wzdęciach, braku łaknienia, w bolesnym miesiączkowaniu, w biegunce, w upławach. Dodatkowo przywrotnik ma działanie regenerujące  naczynia krwionośne, zwiększa elastyczność naskórka, zmniejsza przebarwienia skóry, zmniejsza stany zapalne, siniaki, obrzęki stawów, przyspiesza gojenie się ran stosuje się go również do walki z trądzikiem różowatym.
Przywrotnik pospolity możesz używać w postaci:


Tonik przywrotnikowy 
Tonik sporządzony na bazie suszonego lub świeżego ziela z przywrotnika ma działa ujędrniająco, ściągająco, przeciwzapalnie, przeciwzaskórnikowe. Do toniku możesz dodać  kwas salicylowy, który dodatkowo ma działanie antybakteryjne, idealnie się sprawdza w pielęgnacji cery tłustej i mieszanej. Przepis znajdziesz TUTAJ
 

Kompres na zmiany skórne, zmielone ziele przywrotnika z dodatkiem oleju możesz przyłożyć na zmiany skórne np. przebarwienia, zaskórniki, rozszerzone naczynia krwionośne, obrzęki, siniaki.





Kąpiel z zielem przywrotnika z dodatkiem rumianku przyniesie Ci ulgę w zaburzeniach miesiączkowych, upławach, chorobach podbrzusza i dolegliwościach okresu przekwitania, dodatkowo stosuje się w przywrócenie elastyczności skórze i odporności, zmniejszenia zmarszczek, blizn i plam. 
Dokładny przepis na kompres i kąpiel z dodatkiem ziela przywrotnika znajdziesz TUTAJ 

Krem do cery problematycznej
Innym ciekawym kosmetykiem, który łatwo można sporządzić jest krem z przywrotnika pospolitego
stosuje się go do cery problematycznej, czyli z rozszerzonymi porami, zaskórnikami, cery tłustej, trądzikowej, naczyniowej, a nawet na trądzik różowaty. Jak zrobić krem zapraszam TUTAJ


Jeżeli nie mamy czasu na szukanie przywrotnika pospolitego możemy zakupić wyciąg z ziela przywrotnika pospolitego w sklepach zielarskich lub aptece.
Autor zdjęć i tekstu
Justyna Zarzecka
Share this post
  • Share to Facebook
  • Share to Twitter
  • Share to Google+
  • Share to Stumble Upon
  • Share to Evernote
  • Share to Blogger
  • Share to Email
  • Share to Yahoo Messenger
  • More...

2 komentarze

  1. Już czytałam o nim i na pewno się nim bliżej zainteresuję ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. pewnie warto, ja bardzo lubię te ziele :)

    OdpowiedzUsuń

:) :-) :)) =)) :( :-( :(( :d :-d @-) :p :o :>) (o) [-( :-? (p) :-s (m) 8-) :-t :-b b-( :-# =p~ :-$ (b) (f) x-) (k) (h) (c) cheer

 
Posts RSSComments RSSBack to top
© 2011 Zrób Swój Kosmetyk ∙ Designed by BlogThietKe
Released under Creative Commons 3.0 CC BY-NC 3.0